In 2018 hebben we een uniek project gerealiseerd.De restwarmtekoppeling tussen Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions is officieel in gebruik genomen. De energiebesparing staat gelijk aan het verbruik van driehonderd woningen.

Wiskerke Onions produceert 35 miljoen netjes uien energiezuinig met 100 procent restwarmte van Lamb Weston / Meijer. Deze stroomt als water van 60 graden Celsius van de aardappelverwerker via buizen naar het naastgelegen perceel van Wiskerke Onions. Daar wordt de warmte omgezet in lucht van 30 graden Celsius. Deze samenwerking tussen twee agro-foodbedrijven levert elk jaar een besparing op van 500.000 m3 aardgas, oftewel de energieconsumptie van 300 huishoudens. Bovendien vermindert dit de uitstoot van CO2 met zo’n 875 ton. Dat is net zoveel als de jaarlijkse CO2-opname van vijftigduizend bomen.

Een buizensysteem van zo’n 1200 meter lang vervoert overtollige hitte van een patatfabriek naar het bedrijf ernaast. Dat er dan dankbaar zijn uien mee droogt.
Drogen is noodzakelijk, want de uien zijn vers van het land schimmelgevoelig. Dat droogproces gebeurde tot voor kort met behulp van grote geautomatiseerde gaskachels. Door de gratis energie van de buurman zijn honderdtwintig gasbranders inmiddels verleden tijd. “De prijs van aardgas zal de komende jaren alleen maar stijgen, dus dit is financieel ook duurzaam”, zegt Chayenne Wiskerke.
Nu stroomt er door een gesloten buizensysteem van zo’n 1200 meter lang water van zestig graden Celsius van de aardappelverwerker naar het perceel van Wiskerke Onions. De buizen lopen over een afstand van hemelsbreed 300 meter deels over daken en deels ondergronds. De inhoud: 63.000 liter water.

48 uur sneller
Op het terrein van Wiskerke wordt de warmte omgezet in lucht van dertig graden Celsius, die in de droogloods door grote kisten met uien wordt geblazen. Schuimrubber tussen de kistgaten houdt de warmte-stroom tegen bij de achterste rijen kisten. Op jaarbasis vermindert de koppeling de uitstoot met meer dan duizend ton CO2.

De uien drogen zo’n 48 uur sneller door de koppeling én er is kwaliteitswinst: “Bij het stoken van gas komt zo’n 10 procent vocht vrij; de ‘nieuwe’ warme lucht is pure droogte”, aldus Jaap Wiskerke. De ambitie is om de jaarlijkse gasrekening van twee à drie ton voor Wiskerke terug te brengen naar nul.

Het is wereldwijd uniek om restwarmte van een fritesproducent te benutten voor het drogen van uien bij een naastgelegen uienverwerkend bedrijf en dat 2 internationale agro-food bedrijven zo succesvol samenwerken op het gebied van duurzaamheid. Het project biedt perspectief voor verdere uitbreiding naar andere bedrijven. De restwarmte is afkomstig van het bakproces in de fritesfabriek en heeft een lage temperatuur. Lamb Weston / Meijer kan de restwarmte zelf niet gebruiken, maar Wiskerke Onions kan er uien mee drogen op een temperatuur van 25-30 graden Celsius.
